General

L’ Alberg El Negre organitza activitats i tallers dirigits tant a famílies com a instituts i grups d’educació en el lleure. És també un espai obert a estades per a grups de ioga o altre tipus, de recés i recerca creativa, així com un indret de descans i de contacte amb la natura en un entorn privilegiat.

La casa

L’alberg constitueix el punt d’arribada de la primera etapa del Camí de Vidabona. És un camí de quatre etapes ple de simbolismes geogràfics que representa el camí interior cap a la realització personal i col·lectiva. Es pot enllaçar amb dues etapes més fins a Núria i Montgrony.

Al centre de l’Alberg El Negre és un alberg singular on s’hi imparteixen tallers formatius de democràcia participativa, diàleg i consens i acció no-violenta. També tallers d’introspecció per a joves i grans (vegeu el calendari d’activitats).
S’hi estudien i es difonen llegats altament transformadors com el de Lluís M. Xirinacs, Gandhi, Agustí Chalaux o Ramon Llull.

Un alberg singular al Ripollès: descans i excursions entre natura i mites, sala per a grups, tallers i activitats.

Dades d’interès


Inscrita en el registre d’instal·lacions juvenils amb el nº AJ000633

Alberg El Negre
Carretera de Ribamala, km 7
17861 – Ogassa
(Ripollès)

Exteriors

El Negre es troba en una ubicació privilegiada, en una vall màgica d’Ogassa.

El mas, originari del s. XIV, es troba arrecerat, al nord, per la Serra Cavallera. La finca té 68 hectàrees i se situa en un terreny envoltat de feixes i cingles. Us sorprendrà la bellesa natural de l’entorn. Hi trobareu fagedes, pinedes de pi roig, rouredes i boix abundant. La riera d’Ogassa travessa la finca i hi descobrireu congosts, salts d’aigua i gorgs.

Des d’El Negre es poden fer tot tipus d’excursions i caminades curtes i llargues per a tots els gustos i nivells, visitar romànic del segle X i XI, seguir les 4 etapes del camí iniciàtic de Vidabona, perllongable fins a 7 fins a Núria i Montgrony.

També es pot arribar a Coll de Jou, que uneix el majestuós Taga i Sant Amand, fent uns 8 Km de pista en cotxe, i també a peu per dreceres, en excursió d’un dia sencer o dos, amb possibilitat de fer nit intermitja als refugis lliures de Sant Jordi (Coll de Jou) o Montserrat (Puigestela).

Cal saber...

Des d’El Negre podeu fer excursions i visites a peu o en bicicleta a indrets preciosos, des de passejades familiars a circuits de tot el dia:

· La fageda i la riera del Negre, amb els seus gorgs.
· Volta dels cingles.
· L’antic Santuari de Santa Maria de Vidabona (en runes).
· El monòlit a Xirinacs (al lloc on va dur a terme la seva mort-ofrena).
· Església romànica de Sant Martí d’Ogassa (s. XI).
· El Taga i el Puig Estela (Serra Cavallera, 2.000 m).
· El Camí de Vidabona, una ruta en 4 etapes que integra mites geogràfics basats en Xirinacs i Ramon Llull i que simbolitza el camí a la plenitud, ampliable a 7 etapes fins als santuaris de Núria i Montgrony.

Habitacions

A l’alberg s’hi poden allotjar fins a 25 persones, distribuïdes en habitacions de 8, 6, 4 i 2.

També es pot acampar a les feixes del voltant del mas.

Serveis

  • Allotjament
  • Calefacció
  • Dret a cuina
  • Pensió completa

Distàncies

Barcelona 120 km
Girona 92,7 km
Lleida 199 km
Tarragona 209 km
Ripoll 13,3 km

Adreça

Alberg El Negre

Carretera de Ribamala, km 7
17861 - Ogassa
(Ripollès)

Girona - Costa Brava

Girona - Costa Brava

Bufa ventet de Garbí, vent en popa i mar bonança, que anirem cap a llevant, fins a la ratlla de França!

Moltes són les havaneres que parlen de la Costa Brava, costa gironina que comença a la roca de Sa Palomera (Blanes) i que acaba a la frontera amb França, al municipi de Portbou. La seva longitud és de 200 quilòmetres i limita al nord amb la costa vermella Rossellonesa i al sud amb la Costa del Maresme. Inclou el litoral de tres comarques: La Selva, El Baix Empordà i l'Alt Empordà.

La Costa Brava és sol, platja, cales amagades entre la vegetació, banys refrescants, aigües netes, tranquil·litat, camins de ronda, viles marineres amb encant, visitar el famós triangle del pintor
empordanés Salvador Dalí, els museus de Figueres, Púbol i Portlligat...

Del litoral, la natura hi té un protagonisme destacat, amb el Parc Natural del Cap de Creus, El Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà i el Parc Natural del Mongrí, les Illes Medes i el Baix ter, tres escenaris diversos, tres paratges de gran valor biològic.
Et captivarà per la bellesa de les platges i cales, autèntics paradisos amagats entre penya-segats, i viles de gran caràcter mediterrani com Cadaqués o Calella de Palafrugell, o indrets singulars com la Badia de Roses i els jardins botànics de Cap Roig, viles medievals com Tossa de Mar o Pals, el monestir de Sant Pere de Rodes i les ruïnes d'Empúries... i aixó n'és sols un tastet...

La Costa Brava és una suma de sensacions que et sorprendran, des de Blanes fins a Portbou.

Les comarques de l'interior de Girona son unes privilegiades pel que fa al patrimoni natural. Hi trobareu rius, boscos mediterranis i de ribera, serralades muntanyoses, camps, hortes i conreus, i, en general, un paisatge que ha sabut entrelligar el creixement urbà amb la preservació de l'entorn natural. Per tot aixó i molt més, les comarques de Girona tenen una tercera part del territori protegida com a espais d'interès natural.

Les comarques de l'interior de Girona destaquen per un paisatge clarament agrícola, ramader, i ens endinsen en la natura, de la mateixa manera també podem visitar alguns pobles o ciutats de caire medieval.

Si no saps que fer, pots planificar-te tot l'any a Girona, fent natura i tursime actiu, rutes vinícoles, visitar estanys, cicloturisme, vies verdes, BTT, senderisme...

També pots travessar la Garrotxa i Osona, passant per Besalú, tot caminant i descobrint el GR-2, que va des de la Jonquera fins al Besòs, concretament Aiguafreda.

 

 

Visites

Estany de Banyoles.
És el llac natural més gran de Catalunya i també es l'origen i principal signe d'identitat de la ciutat de Banyoles. Mesura aproximadament 2.150 metres de llargada i amb una amplada màxima de 775 metres. Sistema ambiental de notable valro, la comarca fa temps que clama perquè estigui considerat com a Parc Natural.

Parc Natural del Cap de Creus.
Protegint gran part de la península del Cap de Creus, és va crear el primer parc marítimo-terrestre de Catalunya.
Dominada per Penya-segats a causa de l'erosió provocada per la tramuntana i el mar, esdevé el darrer contrafort pirinenc dins la Mediterrània.

Les Gavarres.
Desprès d'haver estat intensament poblades, avui són pràcticament deshabitades. Bosquets de ribera marcadament mediterrànies, salamandres, llimacs i vidriol, tots ells cercant la humitat a la ribera, brolles, pinedes, alzinars i sureres, tot aixó i molt més al massís de les Gavarres.

Aiguamolls de l'Empordà.
Els Aiguamolls són un conjunt de maresmes generades per el curs final de la Muga, el Fluvià, el Ter i el Daró.  Comprèn un total de 4.824 hectàrees formades per dunes, llacunes salabroses i dolces, prats inundables i zones de conreu.
També és un bon indret per observar aus com, les cigonyes, l'ànec collverd, el Bernat Pescaire i la Fotja. Actualment també s'hi està reintroduint la llúdriga.

Illes Medes i l'Estartit.
Set illots que formen les illes Medes. Arxipèlag situat a poc més d'un quilòmetre de litoral de l'Estatit i formen part del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Aquestes illes són una gran reserva de fauna i flora marina.
El fons sorrenc permet el creixement de prats marins de Posidonia i les múltiples coves del fons de les illes permeten que el corall vermell es desenvolupi.

Alt Empordà.
Quan descobreixis la comarca, veuràs que sobretot és una terra acollidora per estar-s'hi, durant una escapada d'uns dies o unes vacances llargues.

Dansa de la Mort a Verges.
Processó tradicional de Dijous Sant a la població de Verges, representant una dansa basada en la dansa de la Mort que en l'època medieval era comú en l'Europa Occidental. Festa declarada d'interès nacional.

Oli de l'Empordà.
Els olivets de la carretera de l'Escala evoquen els camps d'oliveres de Grècia. Potser era la intenció dels Grecs quan van desembarcar a Empúries el 580 AC i van convertir aquesta zona en el gran trull de la Mediterrània.

Vies Verdes. Olot - Girona.
El tram Olot-Giroan és un traçat més de les Vies Verdes. Un traçat de 57 quilòmetres que travessa tres comarques i dotze pobles. Recorrent les valls del riu Fluvià, Brugent i Ter. Aquesta ruta té un suau pendent des d'Olot fins a Girona, i el seu punt més alt se situa al Coll d'en Bas, a 558 metres sobre el nivell del mar. Es pot fer a peu o en bicicleta.

Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura.
Cruïlles, ja ja surt als documents del s.X,  on bona part del seu territori es troba al paratge natural de les Gavarres, protegit com a Espai d'interès Natural, conserva l'escènica de nucli medieval. Monells, conserva diferents trams emmurallats i torres, i Sant Sadurní de l'Heura es vertebra a partir de la plaça i el carrer Major, convidant a passejar per el nucli històric.

Ruïnes d'Empúries. Ciutat Grega i Romana.
Porta d'entrada de la cultura grega i romana a la península ibèrica, Empúries és un jaciment excepcional i constitueix un lloc privilegiat per entendre l'evolució de l'urbanisme grec i analitzar l'urbanisme romà i la seva transformació durant l'època imperial.
Empúries, punt de partida del GR-1, sender històric que uneix Sant Martí d'Empúries fins a Fisterra, Galícia, passant per Banyoles, Ripoll, Sant Llorenç de Morunys, o el congost de Mont-rebei.

 

 

 


Llegir més

Activitats escolars

El Meu Camí. Estada de 2 o 3 dies.

  • CS
  • ESO
  • BATX
  • CF

L’alberg El Negre organitza activitats i tallers dirigits tant a famílies com a instituts i grups d’educació en el lleure. És també un espai obert a estades per a grups de ioga o altre tipus, de recés i recerca creativa, així com un indret de descans i de contacte amb la natura en un entorn privilegiat.

Valors que treballem amb les diferents activitats: a través de la natura, la història, els personatges i els mites del Ripollès, explorarem de forma amena i lliure els següents valors:

L’enfortiment personal: superem les pors que ens impedeixen desplegar-nos plenament com a persones.
El sentiment de pertinença a comunitats humanes més enllà de nosaltres mateixos i al planeta sencer. La nostra dimensió col·lectiva i universal.
L’escolta dels propis dons i vocació: el nostre camí vital i professional per sentir-nos plens i realitzats; gaudim donant el millor de nosaltres a la nostra societat.

Objectiu: de forma amena i creativa, explorarem quin pot ser el nostre camí vital a fi de sentir-nos plens i realitzats com a persones, satisfets amb les nostres vides. Per fer-ho, caldrà primer desfer-nos de les pors que ens impedeixen ser plenament lliures, conèixer les nostres habilitats innates, allò que ens agrada i omple més, i desenvolupar habilitats com la confiança, l’escolta i sentir-nos part de la societat i humanitat, a fi de donar-hi el nostre fruit.

Programa d'activitats
Caminada des d'Ogassa o Sant Joan de les Abadesses fins a l'Alberg.
Nosaltres dibuixem la nostra vida.
La confiança és clau per deixar florir els nostres dons.
Els mites del Ripollès ens parlen ara.
Explorem el silenci.
Llancem les pors.
Les llumetes en la nit.
Excursió d’un dia (visitem l'esglèsia romànica de Sant Martí d'Ogassa).
Aventura (Remuntarem la riera per dins).
El nostre fruit.
Expressió corporal en moviment.
Expressió corporal estàtica.
Cantem!
Compartir ens enriqueix.

+info