General

Alberg de Núria – Pic de l’Àliga.

Situat a 2.120 metres d’altitud, al cor dels Pirineus orientals, és un lloc estratègic per fer-hi múltiples activitats relacionades amb l’excursionisme i els esports d’aventura o simplement trobar-hi moments de repòs.

La casa

Típica construcció d’alta muntanya, amb grans espais comuns i acollidores habitacions amb vistes sobre la Vall de Núria i els cims que l’envolten, la vall de Freser i la plana de Vic.

Capacitat total de 169 places, distribuïdes en habitacions de 3, 4, 5, 6 i 8 places amb bany i 1 habitació amb 18 places.

Instal·lacions: Equipat per a persones amb mobilitat reduïda (consulteu a l’alberg). Sala de TV i DVD, sala de reunions, sales polivalents, biblioteca, ludoteca, cartoteca, sala de jocs.

Serveis: Menjador, cafeteria (venda d’entrepans), màquines automàtiques de begudes fresques, lloguer tovalloles, consigna, informació de rutes d’excursions.

El 1940, des d’aquest paratge, sortia un funicular amb destinació al que avui és l’alberg Pic de l’Àliga, anomenat així amb motiu d’aquest pic que s’alça, majestuosament, molt a prop de la instal·lació. Durant el franquisme, el funicular tornava a facilitar l’accés a l’edifici; aquest cop, convertit en Residencia Juan Barceló propietat de l’Obra Sindical Educación y Descanso. Va ser en aquesta residència on seguidors del règim anaven a trobar un lloc d’esbarjo. A finals de 1960, el foc tornava a deixar-hi la seva empremta. Diuen que aquest nou incendi va ser provocat pels maquis. Amb la crema, s’inhabilitaria per sempre més el funicular que conduïa fins a l’alberg.

Uns anys més tard de l’arribada de la democràcia al país, el 1987, l’edifici passa a mans de la Generalitat tot i es converteix en l’Alberg de Joventut Pic de l’Àliga, on ara s’hi pot accedir amb telecabina.

Horaris

Recepció:
de 9.00h a 13.00h i de 17.00h a 20.00h.

Menjador:
Esmorzar: a les 8.30h.
Dinar: a les 13.30h.
Sopar: a les 20.00h.

Cafeteria: tot el dia.

Vespre: es tanca a les 24.00h.

Diumenges: tots els diumenges dels mesos de maig, juny i octubre es tanca a partir de les 16.00h.

Accessibilitat

Veure informe d’accessibilitat per a persones amb diversitat funcional. Accessibilitat.

Dades d’interès


Inscrita en el registre d’instal·lacions juvenils amb el nº AJ000024

Adreça:
Alberg Pic de l’Àliga
Núria, s/n
17534 – Queralbs
(Ripollès)

Atenció, per arribar a l’alberg s’ha de fer amb el cremallera.

Més instal·lacions a https://www.decolonies.com/cases-de-colonies

Exteriors

Com a alberg d'alta muntanya permet practicar infinitat d'ascensions a pics de gran interès, travesses, descensos de barrancs, escalada, esquí de muntanya i de pista, passejades en barca pel llac. Vall de Núria.

Habitacions

L'Alberg consta de 169 places distribuïdes de la següent manera:

Habitacions de 3, 4, 5, 6 i 8 places amb bany.

1 Habitació de 18 places.

Equipat per a persones amb mobilitat reduïda (consulteu a l'alberg).

Sala de TV i DVD, sala de reunions, sales polivalents, biblioteca, ludoteca, cartoteca, sala de jocs.

+info

Serveis

 • Adaptada
 • Allotjament
 • Calefacció
 • Pensió completa

Com arribar

A peu: Els més aventurers poden agafar el camí que puja del poble de Queralbs fins al Santuari de Núria aproximadament en dues hores i mitja. Després cal fer una petita ascensió fins a l'alberg per un caminet que surt des de l'estació del telecabina.

Amb cremallera: el cremallera (Tel. 972 73 20 20) surt de Ribes de Freser o de Queralbs i en 45 minuts arriba al Santuari de la Mare de Déu de Núria. Un cop allà, cal agafar el telecabina, que arriba fins a les portes de l'alberg.

Amb tren: Línia Rodalies Renfe C3: Barcelona-La Tour de Querol, estació de Ribes de Freser.
Un cop a l'estació, cal agafar el Cremallera de la Vall de Núria fins al Santuari de la Mare de Déu de Núria i després es pot arribar a l'alberg a peu o bé s'haurà d'agafar a l'estació d'esquí de Núria, el telecabina.

Amb cotxe: S'ha d'anar fins a Ribes de Freser per la N-152, i d'aquí fins a Queralbs. Cal agafar el Cremallera de la Vall de Núria fins al Santuari de Núria i després es pot arribar a l'alberg a peu o bé s'haurà d'agafar a l'estació d'esquí de Núria, el telecabina.

Distàncies

A 131 km de Barcelona
A 216 km de Tarragona
A 109 km de Girona
A 215 Km de Lleida

Adreça

Alberg de Núria - Pic de l'Àliga

Núria, s/n
17534 - Queralbs
(Ripollès)

Pirineus

Pirineus

Entre el cel i la terra, el Pirineu català és un conjunt de serres situades al nord de Catalunya i que s'estén des del cap de Creus fins a la Vall d'Aran. Un lloc on la natura gaudeix de la seva màxima expressió i acabar al capvespre descansant per l'endemà començar una nova experiència.

Els cims més elevats són l'Aneto (3.404 m), el pic de Pocets (3.375 m ), el Mont Perdut (3.355 m), la punta d'Astorg (3.355 m) i el pic Maldito (3.350 m),  i tot els Pirineus ocupen una llargada de 425 km i una amplada que no supera els 100 km.

Malgrat la seva unitat com a massís, es convenient dividir la serralada que conforma el Pirineu segons el seu context: Pirneu Català, Occità, Aragonès i Basc, Pirineu de Girona o Pirineu de Navarra.
Les valls que s'amaguen entre les diferents serres que conformen el Pirineu tenen un caràcter i una simbologia molt representativa; la Vall de l'Alt Ter, del Freser, la Vall Fosca, la Vall de Boí, Val d'Aran, Vall d'Ordesa...

El paisatge prepirinenc és típic a l'alta i mitja muntanya alpina. Els petits estanys s'agrupen en gran nombre, gran quantitat de cascades, penya-segats o congosts, com el de Mont-Rebei.
La fauna és molt variada a cada zona, amb cavalls pirinencs, ós bru, xoriguer gros, la marmota, el porc senblar, isards, llops, cèrvols, línx, àguiles, trencalós, falcons...

Visites

Vall de Núria.

Estació d'alta muntanya, situada al Pirineu Oriental, en el terme de Queralbs. Dominant un dels punts més elevats de la Vall de Ribes, està envoltat de cims de gairebé 3.000 metres i d'on neixen multitud de fonts i torrents. Amb un transport singular; el cremallera, que té un recorregut de 12,5 km i supera un desnivell de més de 1.000 metres.

El Pedraforca.

Emblemàtica muntanya de Catalunya, situada entre Saldes i Gósol, a la comarca del Berguedà. Tot el massís del Pedraforca està declarat paratge natural d'interès Nacional i forma part del Parc Natural del Cadí-Moixeró.

Vall de Ribes.

Situada al nord-oest de la comarca del Ripollès, comprèn els pobles de Campelles, Pardines, Planoles, Queralbs, Toses i Ribes de Freser, capital de la Call. La riquesa ecològica de l'entorn és el principal atractiu, on, a més, l'aigua és present en qualsevol racó prenent forma de font, doll o torent.

La Cerdanya.

La diversitat i la bellesa paisatgística és molt evident; des dels trets purs mediterrani fins als prats alpins. S'anomena també la Gran Vall del Pirineu i el conjunt muntanyós que el rodeja està conformat per la Serra del Cadi, La Serra del Moixeró i altres massissos més orientals com la Tossa d'Alp i el massís del Pedraforca.

Val d'Aran.

L'essència dels Pirineus, una vall atlàntica on l'orografia, amb valls penjades, cims per damunt dels 2000 metres i neus perpètues, i una singularitat idiomàtica: l'aranès. La vall està envoltada d'altes muntanyes, fet que condiciona el seu clima i la relació amb la resta de poblacions.

La Molina - La Masella.

Tant a l'estiu com a l'hivern, aquestes dues estacions de muntanya ofereixen un munt d'activitats familiars.  Durant l'hivern, La Masella, amb 18 remuntadors i 65 pistes, 1 snowparc i amb una cota màxima de 2.535 m, i la Molina, amb un domini esquiable de 66 km, 14 remuntadors i 54 pistes, i durant l'estiu circuit termal, parc d'aventura, bike park... molts son els motius per visitar les estacions de muntanya tot l'any.

La Patum de Berga.

Festa declarada patrimoni oral i immaterial de la humanitat per la UNESCO.  Festa tradicional i popular que es celebra durant la festivitat de Corpus. Aquesta festa representa una lluita entre moros i cristians i consisteix en diferents representacions i molta presència de foc i pirotècnia.

Congost de Mont-rebei.

Una de les joies de la corona del Pirineus, el congost que forma el riu Noguera Ribagorçana, és l'espai natural i reserva natural del Congost de Mont-rebei. Presumeix de ser pràcticament verge i únicament és travessat per un camí de ferradura parcialment excavat a la roca i amb parets que arriben a assolir més de 500 metres de caiguda vertical i amb punt on l'amplada mínima és sols de 20 metres .

 

 

Us recomanem visitar la xarxa de senders i fer-vos una ruta a mida ja sigui amb Itinerànnia i elcami.cat

 


Llegir més

Activitats escolars

Fun with English! Estada de 2 o 3 dies.

 • EINF
 • CI

Situat a 2.120 metres d'altitud, al cor dels Pirineus orientals, és un lloc estratègic per fer-hi múltiples activitats relacionades amb l'excursionisme i els esports d'aventura.

Típica construcció d'alta muntanya, amb grans espais comuns i acollidores habitacions amb vistes sobre la vall de Núria i els cims que l'envolten, la vall de Freser i la plana de Vic.

Programa d'activitats
"Flashcards, songs and dances" Jocs i cançons en anglès, ens familiaritzem amb la sonoritat d'aquesta llengua
"Night Game and Farewell party" Joc de nit la primera nit (després de sopar) i ball la segona i última nit.
"Story Time" Contes i històries en anglès amb la participació dels nens i nenes.
"Action Story" Descobrirem una nova història la representarem a través de gestos i accions.
"English Workshop" Un taller per aprendre anglès a través de tot aquell material que els és més familiar.
"English Games" Una sèrie de jocs que ens permetran recordar tot el vocabulari treballat.

La Muntanya: Territori per descobrir. Estada de 2 o 3 dies.

 • CM
 • CS
 • ESO

Situat a 2.120 metres d'altitud, al cor dels Pirineus orientals, és un lloc estratègic per fer-hi múltiples activitats relacionades amb l'excursionisme i els esports d'aventura.

Típica construcció d'alta muntanya, amb grans espais comuns i acollidores habitacions amb vistes sobre la vall de Núria i els cims que l'envolten, la vall de Freser i la plana de Vic.

Programa d'activitats
Benvinguda i presentació. Donarem la benvinguda al grup.
Circuit d’orientació. Farem una cursa d’orientació per l’entorn de l’alberg en un circuit permanent de balises.
Excursió. Excursió per la Vall de Núria
Escalada / Taller de refugis. Ens iniciarem en el fantàstic món de l’escalada en les instal·lacions del mateix alberg.
Es combinarà aquesta activitat amb la construcció de refugis.

Joc de nit i festa de cloenda. Joc de nit la primera nit i festa cloenda la segona i última nit.

Esquí a Vall de Núria. Estada de 2 a 5 dies.

 • CS
 • ESO

Aprenem o aprofundim en les tècniques d'esquí.

El Programa Inclou
Allotjament a l'alberg Pic de l'Àliga (Núria).
Pensió completa de sopar a dinar.
Cremallera del primer i l'últim dia pels allotjats al Pic de l'Àliga i cremallera diari pels allotjats al Pere Figuera
Forfets a l'estació d'esquí de Vall de Núria
3 hores diàries de classes d'esquí
Lloguer del material d'esquí alpí amb CASC
Assegurança a pistes
Xerrada tècnica
Festa de cloenda

+info