General

Cal Mata és una antiga casa de pagès del segle XIII amb moltes transformacions. Avui, habilitada com una gran instal·lació de colònies i convivències, s’hi continuen fent reformes contínuament per garantir l’estat òptim dels equipaments: la casa compta amb un servei de menjadors i cuina per a 120 places, dormitoris amb lliteres i habitacions senzilles o dobles, a més de sales de treball en grup i una sala de reunió general amb un aforament per a 150 participants.

La casa

A l’exterior, un gran pati convida al descans i al joc. La zona destinada a convivències, cursos i estades fa uns 1000 metres quadrats, i disposa de fonts, zona de repòs i de joc.

Celler – Sala polivalent amb peces de l’antiga masia, un cup, una premsa i una trepitjadora de raïm.
Sala de descans i treball – Un espai on mestres o responsables dels grups poden gaudir de descans o d’un indret on treballar i fer reunió, equipat amb un office, wifi i televisió.
Biblioteca – Una gran col·lecció de llibres sobre pedagogia en diferents sales que ocupen 300 metres quadrats
Biblioteca infantil – Un espai on els nens i nenes poden gaudir de la lectura

Casa Àngels Garriga de Mata – La casa on va viure la mare de la Marta Mata i que es conserva com a casa museu de record d’aquella época de mitans del segle XX.


Inscrita en el registre d’instal·lacions juvenils amb el nº CC000357

Exteriors

Pati - Una esplanada de 1000 metres quadrats per a tot tipus de jocs i activitats.

Espai lledoner - Un racó ombrejat amb taules i cadires amb vistes a tots els espais de la casa.

Pèrgola - Una pèrgola sota els pins per a reunions a la fresca.

Piscina - Piscina de 10x6 metres no gaire profunda, amb escales d'obra per accedir-hi i clorador salí.

Taules d'exterior - 10 taules de fusta amb bancs per gaudir d'un bon àpat, d'una estona de descans o com a espai de tallers i activitats.

Barbacoa - Una barbacoa de grans dimensions per a fer carns a la brasa i calçotades, amb l'opció de que ho faci personal de la casa o el propi grup.

Àrea de joc - Espai amb sorral i construccions de joc per als més petits.

Pinar - 20 pins de gran alçada envolten ombra i verd a la casa de colònies.

Hort - L'hort del Fidel davant de la casa que poden visitar els més petits i d'on amb sort tastareu un bona verdura o hortalissa.

Bosc - El bosc dels lleons, tal com diu el conte d'en Joan Garriga de Mata, es troba només a 200 metres de la casa i és un bon espai pel joc de nit o fer una excursió de dia.

Saifores - Petit nucli que pertany al municipi de Banyeres del Penedès on es troba Cal Mata.

Cal saber...

Hi ha Barbacoes a disposició dels usuaris.

Habitacions

La casa té servei de dormitoris amb lliteres per a 96 persones, i habitacions senzilles o dobles, per a 20 persones més:

Habitacions - 99 Places en lliteres de fusta i a peu pla, habitacions de 4 a 10 places amb banys i dutxes intercalats.

Tour virtual

+info

Serveis

  • Adaptada
  • Allotjament
  • Calefacció
  • Camp d'esports
  • Dret a cuina
  • Pensió completa
  • Piscina

Com arribar

En cotxe: Agafeu, des de Barcelona, l'A-2 per enllaçar amb la C-32 i seguiu la direcció Calafell i Vendrell. A Calafell desvieu-vos per la N-340 i aneu uns 10 km en direcció a La Franquesa, Santa Oliva i Saifores.

En tren: Estació El Vendrell. També bus d'El Vendrell a la casa 120 euros (55 places).

Distàncies

Barcelona: 60,00 km
Girona: 146,00 km
Tarragona: 40,00 km
Lleida: 101,00 km
Llorenç del Penedès 2,00 km
Banyeres del Penedès 4,00 km
Vilanova i la Geltrú 23,00 km

Adreça

Casa de colònies Cal Mata

Carrer de Dalt, 6
43715 - Saifores
(Tarragona)

Costa Daurada - Ebre

Costa Daurada - Ebre

 

El litoral de Tarragona comprèn les comarques del Baix Penedès fins al Montsià, per tant les platges de la Costa Daurada i la zona del Parc Natural del Delta de l'Ebre.
Una zona de contrastos on ens podem trobar un litoral dominat per una seixantena de platges amb petites cales a Mont-Roig del Camp, penya-segats a Torredembarra, de sorra fina i poca profunditat a Salou, platges naturistes com la platja del Torn, al costat de la major zona humida de Catalunya, constituint hàbitats aquàtics de riquesa natural excepcional.

Anem a la platja! amb un total de 81 quilòmetres i més de seixanta platges de tota mena, la Costa Daurada és una destinació familiar per excel·lència, on tota la família trobarà el seu espai i la seva activitat per passar uns dies junts. Tant aviat ens podem endinsar en zones rocoses amb molta vegetació com remullar-nos en l'aigua del mar.

Muralles, muralles de Tarragona... fundada al segle III AC amb el nom de Tàrraco, els romans la feren capital de la província del Tarraconense, motiu per el qual conserva notables restes arqueològiques d'aquesta època i que l'han declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Més al Sud, entre les comarques del Montsià i del Baix Ebre, ens trobem amb la major zona humida de Catalunya, amb una superfície de 320 km2. Constitueix uns dels hàbitats aquàtics més important del Mediterrani. L'equilibri entre la seva riquesa i l'explotació per part de l'home no ha estat mai fàcil, per aixó es va aprovar, l'any 1983, la creació del Parc Natural del Delta de l'Ebre.
El parc està format per dues zones clarament separades pel riu, la part dreta i la part esquerre del delta, i de les poblacions que en destaquem, Amposta, Poblenou del Delta, Sant CArles de la Ràpita i Sant Jaume d'Enveja.

A l'interior, la història de la província de Tarragona bé, en part, marcada per la pugna per la capitalitat de província. Així doncs, Tarragona, Reus i Tortosa, es disputaven per ser la ciutat de referència de la província. Tortosa, capital història de vegueria i cap de districte del departament de les Boques de l’Ebre, Reus, per la seva atracció comercial i Tarragona, per la facilitat de comunicacions marítimo-fluvials.
La Tarragona interior està composada per Alt i Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà, Ribera d’Ebre, Montsià, Priorat i Terra Alta.
Un seguit de comarques amb un caràcter i una personalitat molt profunda, que passa pobles de la ribera del riu Ebre com Miravet o Tivissa, per els dos parcs naturals del Baix Ebre, el Parc Natural dels Ports i Parc Natural del Delta de l’Ebre, per la capital de la música situada al Vendrell, per pobles de caràcter medieval com Montblanc, de tradició vinícola com el Priorat o la Terra Alta…
Encara que a tots ells, o vaja, pràcticament a tots, els uneix la afició per els castellers i el vi.

 

 

Visites

Parc Natural del Delta de l'Ebre.
El delta de l'Ebre és la zona humida més gran de les terres catalanes. Té un considerable paper biològic i una gran humanització i pes agrícola.
Compren llacunes com de del Canal Vell o l'Encanyissada, les interessants illes de Buda, Sant Antoni i Sapinya, fins i tot penínsules, com la de Punta de la Banya i del Fangar, els Ullals de Baltasar i els erms de Casablanca.
El paisatge del delta té una forta personalitat que el fa únic, amb terres totalment planes, conreus d'hora i fruita, amplis arrossars i platges arenoses, li donen un aspecte peculiar.

El Montsant.
Les muntanyes del Montsant són tot un símbol per el Priorat. Es tracta d'un massís compacte, amb la major part del seu perímetre emmurallat per cingleres i roquisssars. La relació espiritual que els homes han mantingut amb el Montsant durant segles, li ha atorgat una condició molt especial; la primera cartoixa de la península - Scala Dei- i la intensa tradició eremítica que ha perdurat fins ara.
Podeu visitar les ermites de la Serra de Montsant, el congost de Fraguerau, el Balcó del Montsant, la Cartoixa d'Escaladei o el clot del cirer.

Parc Natural dels Ports.
Sistema muntanyós on conflueixen Catalunya, Aragó i el País Valencià. Múltiples rutes prenen de partida els Ports, com la del tresor dels Ports, visita d'arbres monumentals que comença en el coll de Miralles, o anar a la cova del Vidres des del barranc de la Vall.

Port aventura.
El complex de lleure inclou parcs temàtics de Port Aventura, FerrariLand, i el parc aquàtic de Costa Caribe. Amb 4 milions de visitants l'any, el converteixen en un parc de referència.

Els Castellers.
Força, equilibri, valor i seny uneix el món casteller en centenars de persones foment part de desenes de colles castelleres amb l'objectiu d'aixecar torres humanes. S'en troben referències ja al segle XVIII. Fet un símbol identitari a Catalunya, el novembre del 2010 els castellers passen a ser Patrimoni Cutural Immaterial de la Humanitat.
Podeu descobrir-los en els diferents concursos i diades que es celebren arreu.

Prades i el bosc de Poblet.
Prades, vila medieval de la comarca del Baix Camp, poble conegut també com la Vila Vermella per la pedra sorrenca de color rogenc que caracteritza els seus edificis.
Punt de partida d'interessants excursions com les muntanyes de Prades, el bosc de Poblet, Scaladei, Capafons, monestir de Poblet i la vila medieval de Siurana.

Santes Creus.
El poble de Santes Creus, al voltant del Reial Monestir de Santa Maria de Santes Creus, és una de les joies de l'art cistercenc de segle XII a Catalunya. A més de la visita al monestir, a prop hi ha la coneguda albereda de Santes Creus, única com a bosc de Ribers de Catalunya.

Cambrils.
Amb un total de 9 km de platges sorrenques, Cambrils que ha integrat els dos nuclis del municipi, el port i la vila.
Al Club nàutic s'hi pot practicar vela, sky aquàtic, cayac..., o es pot passejar per el passegi comercial, passar per el passeig marítim fins arribar al Far.

Tarragona.
Tàrraco,  fundada al segle III AC amb el nom de Tàrraco, els romans la feren capital de la província del Tarraconense, motiu per el qual conserva notables restes arqueològiques d'aquesta època i que l'han declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Passejar per el casc antic de la ciutat, visitar l'amfiteatre, el circ, les muralles, l'aqüeducte, el pont del Diable, la Catedral, la Rambla nova... i perquè no jeure al capvespre al Balcó del Mediterrani.

Montblanc.
Montblanc és i serà un poble medieval, amb un ric patrimoni arquitectònics, cultural i natural, és un dels conjunts medievals de Catalunya. Situat al cor de la Ruta del Císter, a través del seus racons. carrers i places, el visitant pot percebre històries i llegendes vives.

Tivissa.
Sabies que Tivissa és un dels termes municipals amb més extensió de Catalunya? Bona part del seu terme municipal es troba dins les muntanyes de Tivissa-Vandellòs i Serra de Llaberia. A més, el nucli antic de Tivissa és un dels més grans de les Terres de l'Ebre, destacant els jaciments d'art rupestre, catalogats com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Reial Monestir de Santes Creus.
És una de les joies de l'art medieval català. Situat al poble de Santes Creus, municipi d'Aiguamúrcia (Alt Camp), actualment és l'únic monestir de la ruta dels Císter que no té vida monacal.

Via Verda de la Val de Zafán.
Ruta turística que transcorre per l'antiga via fèrria de la Val de Zafán. El traçat pot fer-se des de varis trams, amb un desnivell màxim de 400 metres, dificultat baixa i per a usuaris que vagin a peu, a cavall i amb bicicleta.

 


Llegir més

Activitats escolars

El Petit Príncep Estada de 2 o 3 dies.

  • CI
  • CM

El petit príncep. Un dia, un aviador intrèpid i valent sobrevolava el desert, quan de sobte va fer pana... aquest esdeveniment va acabar sent una de les aventures més grans i màgiques que algú pot viure. La voleu conèixer?

Programa d'activitats
La Marta Mata i casa seva. Descoberta de la casa a partir d'un conte.
Els planetes Visitats. Gimcana.
Els Planetes. Taller.
Les constel.lacions. Joc de nit.
Els racons del Petit Príncep. Tria la teva aventura.
Les plantes de Saifores. Racons d'experimentació.
Testet de llavors. Racons d'experimentació.
Les aventures de l'Aviador. Ombres xineses.
La ciutat imaginària. Espai de Creativitat.

El Món de la Música. Estada de 2 a 3 dies.

  • TOTS

El món de la música. Les activitats es centren en la descoberta des de diferents perspectives de la música i l'experimentació amb instruments, la música i la cançó com a eina comunicativa.

Programa d'activitats
La Marta Mata i casa seva. Descoberta de la casa a través de racons musicals.
El Museu Pau Casals. Visita dinamitzada (CM i CS).
Seguint el ritme. Joc de pistes.
Construïm el nostre instrument. Taller.
Buscant les notes perdudes. Joc de nit.
Contrabandistes de notes. Joce de nit (CM i CS).
Experimentació Musical. Racons amb instruments de tot tipus.
Trobadors de cançons. Taller de danses i cançons populars.
La Caixa de Música. Taller (CM i CS).
El Conte Musicat. Ombres xineses.
El Concert. Representació Musical.
Creem la nostra cançó (CM i CS).

Altres Centres d'interès que podeu trobar a Cal Mata

El món del circ. Les activitats del centre d'interès d'escola de lleure i natura "El món del circ", es centren en la descoberta des de diferents perspectives d'aquesta disciplina artística.

La Carmina i les seves joguines. LEs activitats de "La Carmina i les seves joguines" es centren en la descoberta de l'entorn natural de la casa i el coneixement i respecte de l'entorn.

El gran viatge de Gotaverda i Gotablava. Les activitats del centre d'interès d'escola de lleure i natura " El gran Viatge" es centren en la descoberta a través del conte de l'aigua, com a element imprescindible per a la vida.

La Caterina, remeiera o bruixa? Activitats que es centren en la descoberta de l'entorn natural de la casa i en la valoració d'un paisatge diferent a l'habitual.

El Bosc encantat. Les activitats del centre d'interès d'escola de lleure es centren en la descoberta de l'entorn natural de la casa i en la valoració d'un paisatge diferent a l'habitual.

Activitats familiars

Consulteu, a l'apartat preus, activitats d'un dia per a famílies.

+info