General

El Centre de Restauració i Interpretació Paleontològica (CRIP), té com a missió principal la posada en valor i la divulgació de la extraordinària riquesa i importància paleontològica dels jaciments del Miocè existents al municipi.

El CRIP és un projecte dirigit per l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola que neix amb la voluntat d’esdevenir un espai de trobada, formació de professionals i de transferència de coneixements, alhora que agent actiu en la protecció i preservació del patrimoni paleontològic i la seva difusió a la ciutadania.

La casa

Un equipament cultural per donar a conèixer el jaciment de Can Mata, un dels jaciments del Miocè més importants d’Europa, tant per la qualitat de conservació i singularitat de les restes recuperades com per la quantitat d’aquestes.

El centre s’ubica a l’antiga masia de Can Roviralta, aprofitat tant la part noble de l’habitatge com els antics cellers i altres construccions annexes.

Des de l’any 2010, ha estat objecte d’importants obres de rehabilitació per tal d’adequar-la a la seva nova funció, dotant-la com a equipament científico-cultural i de lleure, per tal que actuï com a centre de dinamització cultural, turística i econòmica del municipi dels Hostalets de Pierola.

Tots aquests equipaments, i l’equip que hi treballa, fan del CRIP un espai ideal per a sortides d’un dia i colònies escolars.

Dades d’interès

Centre de Restauració i Interpretació Paleontològica (CRIP)
Aureli Roviralta, s/n
08781 – Hostalets de Pierola
(Anoia)

Exteriors

Els continguts del centre giren entorn als següents eixos temàtics:

PALEOPRIMATOLOGIA: En els jaciments de l’entorn dels Hostalets s’han recuperat diverses espècies de primats (hominoïdeus i pliopitecoïdeus), que han estat elements claus per precisar l’aparició d’aquest grup al continent europeu, així com la seva evolució i diversificació. Tot indica que és una de les àrees més riques del món on estudiar l’origen dels hominoids. Així ho demostra la troballa, el 2002, d’un nou gènere i espècie de primat: Pierolapithecus catalaunicus (publicat per la prestigiosa revista Science, el 2004). No obstant, no ha estat la única, posteriorment es va identificar un altre nou gènere i espècie de primat: Anoiapithecus brevirostris i una nova espècie de la família dels pliopitècids: Pliopithecus canmatensis.
PALEOPAISATGE I FAUNA DEL MIOCÈ: Més de 72 espècies fòssils diferents identificades permeten la reconstrucció i evolució de les espècies existents en el Miocè i ens permeten explicar la biodiversitat passada i actual.
EXCAVACIÓ PALEONTOLÒGICA: Mètodes utilitzats en l’excavació paleontològica, localització i delimitació de jaciments, sistemes d’extracció de fòssils, realització de mòmies, sistemes de datació,…
RESTAURACIÓ-CONSERVACIÓ DE MATERIAL FÒSSIL: tècniques en el jaciment, tècniques de treball en el laboratori, preparacions complexes, tractaments de manteniment i restauració de col·leccions, tècniques de reproducció, principals patologies de les col·leccions.
El centre col·labora amb d’altres centres, institucions i entitats de recerca oferint els serveis de conservació-restauració, així com el de formació per a professionals en aquest àmbit.

El CRIP és el projecte que posa en valor la importància del patrimoni paleontològic del nostre territori i que difon els seus continguts entre estudiosos, especialistes i públic en general.

Cal saber...

Activitats educatives per a centres docents

Proposem tallers temàtics, tractats com a eixos transversals, per donar una visió el més ampla i completa possible sobre la paleontologia.
El Centre de Restauració i Interpretació Paleontològica (CRIP), situat als Hostalets de Pierola (l’Anoia, Barcelona), té la missió de posar en valor i divulgar l’extraordinària riquesa i la importància paleontològica dels jaciments del Miocè (fa entre 23 i 5 milions d’anys) existents al municipi.

Compta amb unes bones instal·lacions i equipaments tècnics per poder desenvolupar tot el programa formatiu i de divulgació científica que es porta a terme.

Més de 100 anys de recerca paleontològica han permès recuperar més de 60.000 restes fòssils de gran singularitat científica (s’hi han identificat més de 72 noves espècies).

El jaciment paleontològic de Can Mata és un referent d’importància internacional, un dels més importants del Miocè europeu. Cal destacar la rellevància científica dels primats fòssils que s’hi ha trobat, com són el Pau (Pierolapithecus catalaunicus), el Lluc (Anoiapithecus brevirostris) i la Laia (Pliobates cataloniae).
QUÈ ÉS EL CRIP?

Fa 12 milions d’anys, el paisatge de Catalunya era molt diferent de l’actual. Més de la meitat del nostre territori estava sota el mar i la part emergida estava ocupada per boscos tropicals amb la seva fauna típica, com són els elefants, els rinoceronts, els giràfids, les tortugues gegants i falsos dents de sabre, entre molts altres.

El CRIP té com a missió principal donar a conèixer aquest ric patrimoni paleontològic i apropar-lo a tothom.

Serveis

  • Adaptada

Barcelona interior

Barcelona interior

Les comarques de l'interior de Barcelona amaguen molts racons on viure en harmonia amb la natura encara és possible. Una terra que et convida a descobrir ermites, castells i vestigis històrics d'èpoques diverses a un pas de la ciutat de Barcelona.

Terra de bruixes i bandolers, en un territori dominat per la pobresa, la desesperança i la por, l'espessor densa dels boscos de la Catalunya interor va ser l'escenari idoni per acollir les bruixes i bandolers dels segles XVI i XVII. Encara avui dia una munió de dites, llegendes i indrets ens recorden la seva història. Els vosc ha estat un lloc habitat per personatges reals i imaginaris, de mites i llegendes, que ara pots conèixer en l'escenari on van tenir lloc.

Amb accessos ràpids i ben comunicats, ens trobem en molts dels paratges que han conformat la geografia catalana, com el Parc Natural del Montseny, sens dubte el parc més visitat de Catalunya, el Moianès, pedra i aigua que modelen un paisatge únic,  la plana d'Osona, les Guilleries i el Collsacabra, la plana del Vallès Oriental, al peu del Montseny, el Penedès amb el seu caràcter vitivinícola, Montserrat, parada obligada de pelegrinatge, el Bages, camps de blat i vinya i pobles de carrerons empedrats, els cingles de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Cardona amb el castell i  conjunt medieval...

Difícil resumir i molt per descobrir en una terra de mil colors i de cor rural, on cada comarca amaga els seus tresors.

 

 

Visites

El Moianès.
Pedra i aigua modelen un paisatge únic que explica el pas del temps, la història i la personalitat d'un territori i els seus habitants, orgullosos de ser moianencs. El poble de l'Estany, Moià i el mercat dels diumenges, veure el "Nen de Moià" a les coves del Toll, poues de glaç, Castellcir, Castellterçol... i molt més trobareu a aquesta nova comarca.

GR177 o Ronda del Moianès.
Sender de gran recorregut que discorre per els termes municipals del Moianès. Al ser un dels pocs senders de gran recorregut circular, pot tenir qualsevol punt de partida.

El Collsacabra.
El Collsacabra és una zona a cavall entre les comarques d'Osona, la Garrotxa i la Selva. Gran part de la seva superfície es troba dins els termes municipals de l'Esquirol, Cantonigròs, Falgars, Tavertet i Pruit. Collsacabra és un altiplà integrat a la serralada Transversal, alçat per característics cingles com Tavartet, el Far i l'Avenc.

Massís de les Guilleries.
Massís amb clar caràcter mediterrani i amb els embassaments de Sau i Susqueda, al Ter. El massís de les Guilleries el formen una munior de cims, cingleres i valls, formant una serralada molt complexa.

Bruixes i Bandolers.
La Catalunya interior va ser escenari d'un punyent malestar social a causa de la pobresa i desesperança dels seus habitants. Dones acusades de bruixaria i bandolers amb ànsies de revenja, coincidien en el boscos d'aquesta Catalunya profunda. Montseny, Guilleries i Lluçanès, tot un món per descobrir.

Parc Natural del Montseny.
Parc natural que protegeix part del Massís del Montseny, reserva de la Biosfera i situat a la serralada prelitoral, del qual n'és el massís més enlairat. Tres grans conjunts muntanyosos configuren el massís: Turó de l'Home, les Agudes, el Matagalls i El Pla de la Calma, que units pels colls de Sant Marçal i de Collformic, encerclen el massís.

l'Alt Penedès.
Un territori històric, capital del vi i del cava, món casteller, una capital medieval. El Penedès es transforma durant l'època de la verema, agita la comarca i omple les tines de nou vi. El castell de Sant Martí Sarroca, el Pantà de Foix, Pontons, les caves, Sant Sadurní d'Anoia, la fira del Gall del Penedès...

Sant Llorenç del Munt i l'Obac.
Cingles i canals, el singular paisatge del parc està format per cingles i monòlits de conglomerat rogenc, contrastat per el verd de les pinedes i alzinars. Podeu bastir el cim de la Mola, el monestir de Sant Llorenç del Munt, coves de Mura o Talamanca.

 


Llegir més

Activitats escolars

Fes de Paleontòleg. Sortida Escolar.

  • INF

El món de la paleontologia resulta molt atractiu per als més petits. En aquest taller us proposem fer una inmersió en una excavació paleontològica, on descobriran el seu funcionament tot usant les eines i la indumentària dels paleontòlegs!
Gràcies a l’observació, la descoberta i el treball en equip identificaran les restes que han trobat.

Excavem el Miocè. Sortida Escolar.

  • CI
  • CM
  • CS

Voleu que els alumnes experimentin en primera persona les diferents tasques que desenvolupen els paleontòlegs?
Us presentem una activitat centrada en la recreació d’una excavació paleontològica on l’alumnat coneix en primera persona les eines, la indumentària i la metodologia que utilitzen.
Després es passa a treballar a l’excavació, on s’apliquen diferents tasques científiques com la presa de mesures, el dibuix de la quadrícula i, el més emocionant, l’extracció i la identificació de fòssils!

Els nostres rebesavis. Sortida Escolar.

  • CI
  • CM
  • CS

La troballa del Pau, el Lluc i la Laia ha permès a la comunitat científica entendre millor l’evolució del grans primats fòssils.
Qui era el Pau, el Pierolapithecus catalaunicus? Com es movia? Quina importància va tenir la seva troballa?
Us proposem esbrinar com eren els nostres avantpassats, tot observant l’esquelet del Pau, per entendre quina era la seva postura corporal i locomoció. Coneixerem també en Lluc i la Laia, així com la fauna associada i l’excepcionalitat imperant a la conca Vallès-Penedès durant el Miocè, ara fa 12 milions d’anys.

Pieralopithecus Catalanicus. Sortida Escolar.

  • ESO

La troballa del Pierolapithecus catalaunicus, també conegut pel nom de Pau, va tenir una gran rellevància per a la comunitat científica per entendre millor l’evolució del llinatge que engloba els grans simis (orangutan, goril·la i ximpanzé) i l’espècie humana.

En què basava la seva dieta, en Pau? Com es desplaçava? Amb qui està emparentat? Us plantegen introduir-vos al món dels primats antropomorfs a partir de l’estudi i l’anàlisi de diversos cranis i restes esquelètiques de diferents primats fòssils i actuals, amb l’objectiu d’aclarir la seva posició dins de l’arbre evolutiu dels primats.

+info