General

La Rectoria de Vallcàrquera és una masia del segles XVII on vivia el rector de l’església de Sant Pere de Vallcàrquera. Hi oficiava entre setmana, a la capella que féu construir el 1750. La casa va ser també caserna militar durant les guerres carlines.

La Rectoria va ser propietat del Bisbat de Vic fins el 1991, quan la va vendre a la Diputació de Barcelona. Llavors la casa es reformà totalment, per oferir les màximes comoditats conservant l’estructura bàsica i elements originals com la capella, la nevera, el festejador o la ubicació del forn i la llar de foc.

La casa

Consta de 14 habitacions, amb capacitats que van de 3 a 8 places (La capacitat total és de 61 persones).

Totes les habitacions amb dutxa i lavabo pròpies.

Una habitació adaptada per a persones amb mobilitat reduïda.

Ampli menjador amb capacitat per 60 persones.

Aula de natura amb jocs i aula exterior amb grans finestrals i parquet natural.

Distribuïdor polivalent amb zona Wifi.

Dades d’interès


Inscrita en el registre d’instal·lacions juvenils amb el nº AN000354

La Rectoria de Vallcàrquera
L’Estació, s/n
08590 – Figaró
(Vallès Oriental)
+ Info i reserves

Exteriors

La Rectoria de Vallcàrquera té al seu costat les de feixes que antigament havien estat camps i horts de la casa. Aprofitaven la disposició solella del vessant i es regaven amb l'aigua de la riera, que hi arribava per un rec fins una bassa que encara existeix.

Actualment aquestes feixes són àrees de lleure per als grups i escoles allotjades a La Rectoria. A més, davant de la façana de la casa el nou enrajolat de l'era recorda l''origen pagès de la casa. Una gran figuera arrecera l'espai de la força del sol estiuenc.

Cinc feixes exteriors al costat de la casa i disposades esglaonadament, comunicades per rampes i escales, amb arbrat i font.
Zona de pícnic amb taules i bancs.
Zona d'aparcament amb capacitat per a 50 vehicles.
Hort ecològic.
Bassa.
Jardí d'aromàtiques.

Cal saber...

La vall de Vallcàrquera, a la banda ponentina del massís del Montseny, és l'escenari natural que envolta la casa de colònies de la Rectoria. Es tracta d'un espai on el predomini forestal es trenca únicament al fons de vall, on espais oberts d'origen agrícola trenquen el continuu boscós.

Els alzinars i les pinedes de pi blanc són les forests predominants que entapissen la vall. Però també trobem pinedes de pi roig als fondals, i individus isolats de castanyers.

La Riereta és el nom local de la riera de Vallcàrquera, que tributa les seves aigües al riu Congost. El seu entorn és segurament l'espai de major interès de la vall, amb vernedes i avellanoses que segueixen el curs de l'aigua. La diversitat faunística de la Riereta ens indica que aquest curs d'aigua té un immillorable estat de conservació.

Habitacions

14 habitacions, amb capacitats que van de 3 a 8 places (La capacitat total és de 61 persones).
Totes les habitacions amb dutxa i lavabo pròpies.
Una habitació adaptada per a persones amb mobilitat reduïda.
Ampli menjador amb capacitat per 60 persones.
Aula de natura amb jocs i aula exterior amb grans finestrals i parquet natural.
Distribuidor polivalent amb zona Wifi.

Serveis

  • Adaptada
  • Allotjament
  • Calefacció
  • Pensió completa
  • Transport públic

Barcelona interior

Barcelona interior

Les comarques de l'interior de Barcelona amaguen molts racons on viure en harmonia amb la natura encara és possible. Una terra que et convida a descobrir ermites, castells i vestigis històrics d'èpoques diverses a un pas de la ciutat de Barcelona.

Terra de bruixes i bandolers, en un territori dominat per la pobresa, la desesperança i la por, l'espessor densa dels boscos de la Catalunya interor va ser l'escenari idoni per acollir les bruixes i bandolers dels segles XVI i XVII. Encara avui dia una munió de dites, llegendes i indrets ens recorden la seva història. Els vosc ha estat un lloc habitat per personatges reals i imaginaris, de mites i llegendes, que ara pots conèixer en l'escenari on van tenir lloc.

Amb accessos ràpids i ben comunicats, ens trobem en molts dels paratges que han conformat la geografia catalana, com el Parc Natural del Montseny, sens dubte el parc més visitat de Catalunya, el Moianès, pedra i aigua que modelen un paisatge únic,  la plana d'Osona, les Guilleries i el Collsacabra, la plana del Vallès Oriental, al peu del Montseny, el Penedès amb el seu caràcter vitivinícola, Montserrat, parada obligada de pelegrinatge, el Bages, camps de blat i vinya i pobles de carrerons empedrats, els cingles de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Cardona amb el castell i  conjunt medieval...

Difícil resumir i molt per descobrir en una terra de mil colors i de cor rural, on cada comarca amaga els seus tresors.

 

 

Visites

El Moianès.
Pedra i aigua modelen un paisatge únic que explica el pas del temps, la història i la personalitat d'un territori i els seus habitants, orgullosos de ser moianencs. El poble de l'Estany, Moià i el mercat dels diumenges, veure el "Nen de Moià" a les coves del Toll, poues de glaç, Castellcir, Castellterçol... i molt més trobareu a aquesta nova comarca.

GR177 o Ronda del Moianès.
Sender de gran recorregut que discorre per els termes municipals del Moianès. Al ser un dels pocs senders de gran recorregut circular, pot tenir qualsevol punt de partida.

El Collsacabra.
El Collsacabra és una zona a cavall entre les comarques d'Osona, la Garrotxa i la Selva. Gran part de la seva superfície es troba dins els termes municipals de l'Esquirol, Cantonigròs, Falgars, Tavertet i Pruit. Collsacabra és un altiplà integrat a la serralada Transversal, alçat per característics cingles com Tavartet, el Far i l'Avenc.

Massís de les Guilleries.
Massís amb clar caràcter mediterrani i amb els embassaments de Sau i Susqueda, al Ter. El massís de les Guilleries el formen una munior de cims, cingleres i valls, formant una serralada molt complexa.

Bruixes i Bandolers.
La Catalunya interior va ser escenari d'un punyent malestar social a causa de la pobresa i desesperança dels seus habitants. Dones acusades de bruixaria i bandolers amb ànsies de revenja, coincidien en el boscos d'aquesta Catalunya profunda. Montseny, Guilleries i Lluçanès, tot un món per descobrir.

Parc Natural del Montseny.
Parc natural que protegeix part del Massís del Montseny, reserva de la Biosfera i situat a la serralada prelitoral, del qual n'és el massís més enlairat. Tres grans conjunts muntanyosos configuren el massís: Turó de l'Home, les Agudes, el Matagalls i El Pla de la Calma, que units pels colls de Sant Marçal i de Collformic, encerclen el massís.

l'Alt Penedès.
Un territori històric, capital del vi i del cava, món casteller, una capital medieval. El Penedès es transforma durant l'època de la verema, agita la comarca i omple les tines de nou vi. El castell de Sant Martí Sarroca, el Pantà de Foix, Pontons, les caves, Sant Sadurní d'Anoia, la fira del Gall del Penedès...

Sant Llorenç del Munt i l'Obac.
Cingles i canals, el singular paisatge del parc està format per cingles i monòlits de conglomerat rogenc, contrastat per el verd de les pinedes i alzinars. Podeu bastir el cim de la Mola, el monestir de Sant Llorenç del Munt, coves de Mura o Talamanca.

 


Llegir més

Activitats familiars

Caps de setmana de Natura

Els caps de setmana de natura s'ofereixen a grups, famílies o persones individuals, inclouen activitats organitzades per al dissabte al matí i tarda, i fins el diumenge al migdia. També inclou el dinar i el sopar del dissabte, la pernoctació, i l'esmorzar i dinar de diumenge.

El Caps de setmana de Natura es preparen sobre temes monogràfics com els bolets o les plantes remeieres.

Majors de 12 anys 82,50 €
De 4 a 12 anys 47,90 €

Els preus dels caps de setmana de natura SÍ inclouen la taxa turística.

+info