General

El Mas Casablanca és una masia amb l’estructura i el funcionament d’una casa de pagès tradicional catalana, a l’esil d’abans. Hi vivim la Roser i en Pep, masovers i pagesos.

Avui, la majoria de masos s’han converit en granges especialitzades, fet que ha trencat l’equilibri que hi havia entre el conreu de la terra, la cria de bestiar i les persones.

La casa de pagès tradicional era gairebé autosuficient, i donava feina a una família permetent-li viure d’acord amb les possibilitats de la terra que treballava.

Nosaltres esstimem la nostra feina i volem mantenir aquest equilibri. Estem convençuts que val la pena que els infants coneguin tot aquest món perquè entenguin i valorin la relació que ens
uneix amb la terra.

Oferim la possibilitat que els vostres alumnes coneguin una manera de viure que, fins fa pocs anys, era la més estesa al nostre país i que avui està a punt de desaparèixer.

Per això hem creat les visites al Mas Casablanca i els contes d’en Fermí i la Valentina, d’Edicions Casablanca, per difondre la nostra experiència de la vida a pagès. Es pot treballar des de l’aula amb els contes de la granja.

Fa més de 30 anys que organitzem visites. Pel Mas Casablanca han passat escoles d’arreu de Catalunya amb infants de 2 a 16 anys.

VISITES
Tenim dues visites diferents; la visita a la granja i la visita al bosc. En el dossier adjunt s’especifica la visita bàsica de cada una d’elles. Així i tot podem adaptar les visites a les necessitats de cada escola. L’horari de les visites també s’adapta a l’escola, es pot fer maTÍ i tarda o només matí.

Estem oberts a qualsevol suggeriment per tal que la visita sigui tan profitosa com sigui possible per als infants, ja sigui tractant els temes de forma global o centrar-nos en l’aspecte concret que més us interessi.

VISITA A LA GRANJA: Voleu conèixer, veure i tocar tots els animals de la granja? Saber com són, què fan, què mengen i de quina manera els hem de cuidar? Voleu aprendre quines són les feines a la masia? Quines eines, màquines i tractors utilitzem? D’on surt el menjar que mengem? Quan s’ha de plantar cada aliment?

Tenim tots els animals de granja: conills, gallines, ànecs, oques, vaques, vedells, xais, porcs, cavalls… Aprendrem què comporta viure a pagès, veureu els animals, els tocarem i els hi donarem menjar. Veurem els tractors i les màquines, aprendrem el cicle del blat de moro, els aliments de l’hort… Descobrirem l’equilibri entre les persones, els animals i la terra.

VISITA AL BOSC: Quan aneu al bosc, ja coneixeu totes les plantes i arbres que trobeu?

Sabeu com es diu aquell arbre on us heu enfilat? O aquells fruits que hi havia en unes mates, esteu segurs que es poden menjar?

Veurem com el bosc ens mostra a través de la seva observació, la variació del clima i el pas de les estacions. Podrem descobrir la gran varietat d’arbres i plantes que ens envolten i aprendrem a reconèixer-les pel tronc, les fulles o els fruits. També veurem plantes aromàtiques, culinàries i amb propietats medicinals. En aquest entorn de natura aprendrem tot allò que el bosc ens pot donar i farem una recol·lecta de diferents fulles o esqueixos per poder-ho classificar a l’escola segons el que haurem après.

Dades d’interès

Mas Casablanca
Taradell (Osona)
08552

+info

Serveis

  • Adaptada
  • Calefacció

Com arribar

Tren R3
Autobús e12 (Barcelona) destí Vic
Autobús eixbus (Girona) destí Vic
Autobús Vic – Taradell (Autocars Prat) htps://www.autocarsprat.com/horaris/
Taxi 938855000

Distàncies

Barcelona per la C-17 70 km
Girona per la C-25 74 km
Manresa per la C-25 55 km
Vic a 8 km

Adreça

Mas Casablanca

08552 - Taradell (Osona)

Barcelona interior

Barcelona interior

Les comarques de l'interior de Barcelona amaguen molts racons on viure en harmonia amb la natura encara és possible. Una terra que et convida a descobrir ermites, castells i vestigis històrics d'èpoques diverses a un pas de la ciutat de Barcelona.

Terra de bruixes i bandolers, en un territori dominat per la pobresa, la desesperança i la por, l'espessor densa dels boscos de la Catalunya interor va ser l'escenari idoni per acollir les bruixes i bandolers dels segles XVI i XVII. Encara avui dia una munió de dites, llegendes i indrets ens recorden la seva història. Els vosc ha estat un lloc habitat per personatges reals i imaginaris, de mites i llegendes, que ara pots conèixer en l'escenari on van tenir lloc.

Amb accessos ràpids i ben comunicats, ens trobem en molts dels paratges que han conformat la geografia catalana, com el Parc Natural del Montseny, sens dubte el parc més visitat de Catalunya, el Moianès, pedra i aigua que modelen un paisatge únic,  la plana d'Osona, les Guilleries i el Collsacabra, la plana del Vallès Oriental, al peu del Montseny, el Penedès amb el seu caràcter vitivinícola, Montserrat, parada obligada de pelegrinatge, el Bages, camps de blat i vinya i pobles de carrerons empedrats, els cingles de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Cardona amb el castell i  conjunt medieval...

Difícil resumir i molt per descobrir en una terra de mil colors i de cor rural, on cada comarca amaga els seus tresors.

 

 

Visites

El Moianès.
Pedra i aigua modelen un paisatge únic que explica el pas del temps, la història i la personalitat d'un territori i els seus habitants, orgullosos de ser moianencs. El poble de l'Estany, Moià i el mercat dels diumenges, veure el "Nen de Moià" a les coves del Toll, poues de glaç, Castellcir, Castellterçol... i molt més trobareu a aquesta nova comarca.

GR177 o Ronda del Moianès.
Sender de gran recorregut que discorre per els termes municipals del Moianès. Al ser un dels pocs senders de gran recorregut circular, pot tenir qualsevol punt de partida.

El Collsacabra.
El Collsacabra és una zona a cavall entre les comarques d'Osona, la Garrotxa i la Selva. Gran part de la seva superfície es troba dins els termes municipals de l'Esquirol, Cantonigròs, Falgars, Tavertet i Pruit. Collsacabra és un altiplà integrat a la serralada Transversal, alçat per característics cingles com Tavartet, el Far i l'Avenc.

Massís de les Guilleries.
Massís amb clar caràcter mediterrani i amb els embassaments de Sau i Susqueda, al Ter. El massís de les Guilleries el formen una munior de cims, cingleres i valls, formant una serralada molt complexa.

Bruixes i Bandolers.
La Catalunya interior va ser escenari d'un punyent malestar social a causa de la pobresa i desesperança dels seus habitants. Dones acusades de bruixaria i bandolers amb ànsies de revenja, coincidien en el boscos d'aquesta Catalunya profunda. Montseny, Guilleries i Lluçanès, tot un món per descobrir.

Parc Natural del Montseny.
Parc natural que protegeix part del Massís del Montseny, reserva de la Biosfera i situat a la serralada prelitoral, del qual n'és el massís més enlairat. Tres grans conjunts muntanyosos configuren el massís: Turó de l'Home, les Agudes, el Matagalls i El Pla de la Calma, que units pels colls de Sant Marçal i de Collformic, encerclen el massís.

l'Alt Penedès.
Un territori històric, capital del vi i del cava, món casteller, una capital medieval. El Penedès es transforma durant l'època de la verema, agita la comarca i omple les tines de nou vi. El castell de Sant Martí Sarroca, el Pantà de Foix, Pontons, les caves, Sant Sadurní d'Anoia, la fira del Gall del Penedès...

Sant Llorenç del Munt i l'Obac.
Cingles i canals, el singular paisatge del parc està format per cingles i monòlits de conglomerat rogenc, contrastat per el verd de les pinedes i alzinars. Podeu bastir el cim de la Mola, el monestir de Sant Llorenç del Munt, coves de Mura o Talamanca.

 


Llegir més
+info