General
El Mas Casablanca és una masia amb l’estructura i el funcionament d’una casa de pagès tradicional catalana, a l’esil d’abans. Hi vivim la Roser i en Pep, masovers i pagesos.
Avui, la majoria de masos s’han converit en granges especialitzades, fet que ha trencat l’equilibri que hi havia entre el conreu de la terra, la cria de bestiar i les persones.
La casa de pagès tradicional era gairebé autosuficient, i donava feina a una família permetent-li viure d’acord amb les possibilitats de la terra que treballava.
Nosaltres esstimem la nostra feina i volem mantenir aquest equilibri. Estem convençuts que val la pena que els infants coneguin tot aquest món perquè entenguin i valorin la relació que ens
uneix amb la terra.
Oferim la possibilitat que els vostres alumnes coneguin una manera de viure que, fins fa pocs anys, era la més estesa al nostre país i que avui està a punt de desaparèixer.
Per això hem creat les visites al Mas Casablanca i els contes d’en Fermí i la Valentina, d’Edicions Casablanca, per difondre la nostra experiència de la vida a pagès. Es pot treballar des de l’aula amb els contes de la granja.
Fa més de 30 anys que organitzem visites. Pel Mas Casablanca han passat escoles d’arreu de Catalunya amb infants de 2 a 16 anys.
VISITES
Tenim dues visites diferents; la visita a la granja i la visita al bosc. En el dossier adjunt s’especifica la visita bàsica de cada una d’elles. Així i tot podem adaptar les visites a les necessitats de cada escola. L’horari de les visites també s’adapta a l’escola, es pot fer maTÍ i tarda o només matí.
Estem oberts a qualsevol suggeriment per tal que la visita sigui tan profitosa com sigui possible per als infants, ja sigui tractant els temes de forma global o centrar-nos en l’aspecte concret que més us interessi.
VISITA A LA GRANJA: Voleu conèixer, veure i tocar tots els animals de la granja? Saber com són, què fan, què mengen i de quina manera els hem de cuidar? Voleu aprendre quines són les feines a la masia? Quines eines, màquines i tractors utilitzem? D’on surt el menjar que mengem? Quan s’ha de plantar cada aliment?
Tenim tots els animals de granja: conills, gallines, ànecs, oques, vaques, vedells, xais, porcs, cavalls… Aprendrem què comporta viure a pagès, veureu els animals, els tocarem i els hi donarem menjar. Veurem els tractors i les màquines, aprendrem el cicle del blat de moro, els aliments de l’hort… Descobrirem l’equilibri entre les persones, els animals i la terra.
VISITA AL BOSC: Quan aneu al bosc, ja coneixeu totes les plantes i arbres que trobeu?
Sabeu com es diu aquell arbre on us heu enfilat? O aquells fruits que hi havia en unes mates, esteu segurs que es poden menjar?
Veurem com el bosc ens mostra a través de la seva observació, la variació del clima i el pas de les estacions. Podrem descobrir la gran varietat d’arbres i plantes que ens envolten i aprendrem a reconèixer-les pel tronc, les fulles o els fruits. També veurem plantes aromàtiques, culinàries i amb propietats medicinals. En aquest entorn de natura aprendrem tot allò que el bosc ens pot donar i farem una recol·lecta de diferents fulles o esqueixos per poder-ho classificar a l’escola segons el que haurem après.