Montseny
El Massís del Montseny forma part de la Serralada Prelitoral. Massís que ha gaudit d’una gran estima popular, des de fa més d’un segle, per raó de les seves riqueses paisatgístiques, naturals i històriques.
Està situat en el límit entre les comarques del Vallès Oriental, la Selva i Osona, com una barrera entre la depressió prelitoral catalana i la plana de Vic.
El Montseny està constituït per tres conjunts muntanyosos ben diferenciats: el Pla de la Calma; el turó de l’Home i les Agudes, i, finalment, el turó de Matagalls. Aquests tres conjunts estan units entre si per colls. El Pla de la Calma és un dels contraforts del massís i està situat a la part més occidental; s’uneix amb el turó de Matagalls (1.697,2 m) pel coll de Collformic. El turó de Matagalls està unit a la carena del turó de l’Home (1.705,8 m) i de les Agudes (1.705,4 m) pel coll de Sant Marçal, que constitueix la capçalera de la conca del riu Tordera.
Una gran part d’aquest massís es correspon amb l’espai protegit del Parc Natural del Montseny, establert l’any 1977 i gestionat per la Diputació de Barcelona des del 1977. Fins a l’any 1977 el Montseny no va ser classificat com a Parc Natural, gràcies al treball del Servei de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Com a ratificació de l’interès de la zona, el 28 d’abril de 1978, la UNESCO (“Programa home i Biosfera”) va declarar aquest parc reserva de Biosfera, formant part d’una xarxa internacional de zones protegides representatives dels principals tipus d’ecosistemes mundials.